Αν και είναι γνωστό πως η μετακόμιση είναι διαδικασία χρονοβόρα, η οποία απαιτεί οργάνωση και υπομονή, υπάρχουν μερικά tips για να διευκολύνουν λίγο την κατάσταση.
Αρχικά είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι μετακομίζετε σ’ ένα καινούριο σπίτι και να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα πραγμάτων! Μην φοβηθείτε να πετάξετε ό,τι δεν σας είναι απαραίτητο, δεν το χρειάζεστε, δεν το θέλετε και είναι φθαρμένο, σπασμένο κλπ. Δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία να πάτε στο νέο σας χώρο με πράγματα που έχουν «αξία» για εσάς κι όχι απλά… «φορτωμένοι». Αν υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι σε καλή κατάσταση, απλά εσάς δεν σας είναι πλέον απαραίτητα ή δεν τα θέλετε για οποιοδήποτε λόγο (ρούχα, μικροέπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, βιβλία, cds κλπ) μπορείτε να τα δώσετε σε ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Αφού κάνετε το… ξεκαθάρισμα, πρέπει να προμηθευτείτε κούτες, ταινίες και υλικά για το αμπαλάζ. Η αλήθεια είναι ότι τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει εξολοκλήρου μία μεταφορική εταιρεία. Όμως, το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με το πόσα πράγματα είναι να μεταφέρουν, τον όγκο τους και, φυσικά, την απόσταση. Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να ξοδέψετε μία περιουσία, μπορείτε να… βοηθήσετε την κατάσταση είτε μόνοι σας είτε με φίλους και συγγενείς, πακετάροντας και μεταφέροντας εσείς κάποια από τα πράγματά σας στο νέο σας σπίτι.
Προμηθευτείτε, λοιπόν, κούτες κατά βάση μεσαίου μεγέθους για να σας είναι πιο εύκολο να τις διαχειριστείτε. Οι μικρές κούτες δεν θα χωράνε αρκετά πράγματα και οι πολύ μεγάλες δεν θα είναι εύκολες στη μεταφορά τους. Αγοράστε, επίσης, ταινίες για να κλείσετε καλά τις κούτες, ενώ για τα εύθραυστα μικροαντικείμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτιά από εφημερίδες και περιοδικά. Μην ξεχάσετε να αναγράψετε στην πλαϊνή μεριά της κάθε κούτας τι περιέχει, ώστε να μην… χαθείτε στο ξεπακετάρισμα.
Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε να βάζετε τα πράγματα στις κούτες να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας πως θέλετε να ομαδοποιήσετε το πακετάρισμα. Πολλοί προτιμούν ανά κατηγορία (π.χ. κουζινικά, καθαριστικά, διακοσμητικά κλπ), ενώ άλλοι ανά δωμάτιο (πράγματα κρεβατοκάμαρας, σαλονιού κλπ). Σκεφτείτε τι θα ήταν πιο βολικό για εσάς κατά το ξεπακετάρισμα και μετά ξεκινήστε!
Τέλος, όσον αφορά τα ρούχα, μπορείτε να τα πακετάρετε σε κούτες, σε βαλίτσες που διαθέτετε ή ακόμα και σε μεγάλες σακούλες αν πρόκειται για λίγο χρονικό διάστημα και για ρούχα που δεν τσαλακώνονται. Αν θέλετε, όμως, κάποια ρούχα να μην… ταλαιπωρηθούν καθόλου, όπως για παράδειγμα τα πουκάμισα, τα σακάκια και τα φορέματα, μπορείτε να τα βάλετε σε μεγάλες σακούλες, όπως είναι με την κρεμάστρα τους, και να τα μεταφέρετε έτσι. Εννοείται ότι τα παπούτσια τα πακετάρετε χωριστά για να μην λερώσετε τα ρούχα σας!